Boekenweek voor Jongeren van 18 t/m 27 september
Stichting CPNB
Persinformatie
Floor van het Nederend (links), Daniëlle Bakhuis (midden), Pepijn Lanen (rechts) en Johan Fretz (midden)
© Klaas Hendrik Slump

Daniëlle Bakhuis, Johan Fretz,  
Pepijn Lanen en Floor van het Nederend maken
3PAK voor jongeren

  • Boekenweek voor Jongeren van 18 t/m 27 september in teken van 'In een boek kan het wel'
  • Voor het eerst graphic novel in 3PAK
  • 23 enthousiaste schrijvers doen mee aan scholentournee Literatour
Daniëlle Bakhuis, Johan Fretz en Pepijn Lanen maken vandaag op Wereldboekendag bekend dat zij de drie korte verhalen in 3PAK schrijven. Floor van het Nederend illustreert de eerste graphic novel in 3PAK die hij samen maakt met Pepijn Lanen. De Boekenweek voor Jongeren is dit jaar van 18 t/m 27 september en staat in het teken van ‘In een boek kan het wel’. De auteurs en illustrator gaan de uitdaging aan een verhaal te maken dat de aandacht van een gevarieerde groep scholieren tussen de 15 en 18 jaar trekt. Boekwinkels, bibliotheken en scholen geven in september tijdens de Boekenweek voor Jongeren duizenden exemplaren van 3PAK gratis weg aan leerlingen in de bovenbouw, van (v)mbo tot vwo. Dit jaar is 3PAK vanaf 18 september voor jongeren die lid zijn van de Bibliotheek ook online te lezen via jeugdbibliotheek.nl.
Daniëlle Bakhuis: ‘Ik hou ervan om verhalen te bedenken die schuren met de werkelijkheid. Vreemde, absurde, enge verhalen die niet gebeurd zijn, maar wel kúnnen gebeuren. Juist tijdens het lezen van die verhalen kan je je fantasie de vrije loop laten. Het is geweldig om op die manier te experimenteren en het gesprek aan te gaan met jongeren. Waar lijkt dit verhaal op jouw leven? Hoe zou jij reageren?' Daniëlle Bakhuis is schrijver en redacteur voor GIRLZ. Zij schreef onder meer de razend spannende YA-thrillers De eliminatie, De executie en Clownsnacht (Van Goor).
Johan Fretz: 'Remco Campert zegt dat hij eigenlijk altijd zeventien is gebleven. Ook mijn ultieme leeftijd. Volgens mij begrijp je op je zeventiende meer van de meeste verhalen, dan je op enig ander moment in je leven zult doen. Je doorziet meteen de essentie.' Johan Fretz is schrijver, theatermaker en columnist. Zijn debuutroman Fretz 2025 werd genomineerd voor de Bronzen Uil. In 2019 won hij de Boekhandelsprijs met Onder de paramariboom (Overamstel) .

Pepijn Lanen: De wereld lijkt soms een dorre woestijn maar tussen de pagina's kan letterlijk alles bloeien.’ Pepijn Lanen, ook bekend als Faberyayo, is rapper en tekstschrijver. Hij debuteerde met zijn boek Sjeumig en in 2018 verscheen de graphic novel Hotel Dorado (Ambo - Anthos) .

Floor van het Nederend: ‘Het vette van boeken en strips maken is dat je eigenlijk alleen pen en papier nodig hebt, verder is de enige limitatie je eigen fantasie. Alles kan!’ Floor van het Nederend combineert autonoom werk met toegepaste kunst in comics zoals de graphic novel Hotel Dorado (Ambo - Anthos) en kunstprojecten voor onder andere Patta en de Volkskrant.


Boekenweek voor Jongeren
De Boekenweek voor Jongeren is dit jaar van 18 t/m 27 september en staat in het teken van ‘in een boek kan het wel’. In een boek kunnen jongeren in iedere wereld stappen, wanneer ze maar willen. Onderweg, op school of thuis op de bank. Door middel van de gratis bundel 3PAK (dit jaar ook online te lezen voor bibliotheekleden via jeugdbibliotheek.nl), scholentournee Literatour en de prijs voor het Beste Boek voor Jongeren kunnen jongeren in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs en het mbo het plezier in lezen (her)ontdekken door verhalen die bij de belevingswereld van jongeren aansluiten. Zowel de leesvaardigheid als het leesplezier van Nederlandse 15-jarigen is in de afgelopen jaren gedaald (PISA, 2019). Tegelijkertijd blijkt dat jongeren bijvoorbeeld door auteurs in de klas toch nieuwsgierig worden gemaakt naar boeken: ‘Na zo’n schrijversbezoek word je wel aan het denken gezet en word je toch nieuwsgierig gemaakt naar het lezen van boeken’, Joan (16 jaar).

Literatour
Speciaal voor de Boekenweek voor Jongeren organiseert de Schrijverscentrale een grote schooltournee: de Literatour. Een team van 23 enthousiaste auteurs bezoekt in september scholieren op 100 scholen. Hier gaan zij met leerlingen in de bovenbouw van het (v)mbo, havo en vwo in gesprek over het lezen en schrijven van een boek. Zo worden 10.000 jongeren direct bereikt. De auteurs die dit jaar deelnemen aan Literatour zijn: Daniëlle Bakhuis (3PAK), Abdelkader Benali, Gershwin Bonevacia, Khalid Boudou, Johan Fretz (3PAK), Anne-Gine Goemans, Neusa Gomes, Daan Heerma van Voss, Auke Hulst, Raoul de Jong, Marco Kunst, Alma Mathijsen, Cis Meijer, Jennefer Mellink, Gustaaf Peek, Aafke Romeijn, Jowi Schmitz, Maren Stoffels, Buddy Tegenbosch, Chinouk Thijssen, Wytske Versteeg, Margje Woodrow en Maartje Wortel.

Beste Boek voor Jongeren
Bij de start van Boekenweek voor Jongeren worden de winnaars bekendgemaakt van het Beste Boek voor Jongeren 2020. Een vakjury van volwassenen nomineert tien boeken voor jongeren van 15 t/m 18 jaar, vijf in de categorie ‘Oorspronkelijk Nederlandstalig’ en vijf in de categorie ‘Vertaald’. De nominaties worden eind mei bekendgemaakt. Een jongerenjury kiest uiteindelijk welke boeken volgens hen de beste zijn van 2020. De twee winnaars worden half september bekendgemaakt en ontvangen ieder een geldbedrag van € 2500. Afgelopen jaar won het boek De dag die nooit komt van Olivier Reps in de categorie ‘Oorspronkelijk Nederlandstalig’en  Wit konijn / Rode Wolf van Tom Pollock in de categorie ‘Vertaald’.

Partners Boekenweek voor Jongeren
De Boekenweek voor Jongeren wordt georganiseerd door Stichting CPNB, Stichting Lezen en de Schrijverscentrale. NBD Biblion is sponsor. De Boekenweek voor Jongeren wordt ondersteund door haar partners: de lesmethode Talent van Malmberg, CJP, het Nederlands Letterenfonds, KB, Stichting De Versterking, Fonds 21 en de deelnemers van de Vriendenloterij.

 
 
 
 
 
Noot voor de redactie
Voor meer uitgebreide informatie en beeld is er de speciale perswebsite: www.boekenweekvoorjongeren.nl/pers/
We hebben ook een speciale fotosite met rechtenvrije foto's van onze recente campagneactiviteiten

Stichting CPNB, afdeling persvoorlichting, Marije van der Lee
020 626 4971 / 06 3062 7783 / marije@cpnb.nl

Stichting CPNB
Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek zet de lezer centraal en wil het leven van mensen verrijken door ze meer boeken te laten lezen. Een boek kan zoveel doen: taal en geletterdheid maken het verschil in de ontwikkeling van mensen, boeken zorgen voor verrijking en verdieping, verhalen bieden ontspanning en ontsnapping. En natuurlijk is een boek een mooi cadeau met grote meerwaarde. Om zoveel mogelijk mensen in aanraking te laten komen met het boek initiëren wij diverse leesbevorderende campagnes en activiteiten. Dit doen wij vanuit het collectief van boekhandel, bibliotheek en uitgeverij. Bekende merken van Stichting CPNB zijn De Nationale Voorleesdagen, Boekenweek, Zomerlezen, Boekenweek voor Jongeren, Kinderboekenweek en Nederland Leest.

Stichting Lezen
Stichting Lezen, het landelijk kenniscentrum voor leesbevordering en literatuureducatie, wil dat alle kinderen en jongeren opgroeien met lezen. Dat ze van lezen gaan houden en uitgroeien tot vaardige lezers, die zich blijven ontwikkelen. Er is veel kennis over voorlezen, lezen en literatuureducatie. Stichting Lezen verspreidt die kennis en bevordert verder onderzoek met volop aandacht voor innovatie, experimenten en digitale ontwikkelingen.

NBD Biblion, sponsor van de Boekenweek voor Jongeren
NBD Biblion is sinds 2018 met veel plezier en trots sponsor van de Boekenweek voor Jongeren. 'Sponsoring van de CPNB past goed bij NBD Biblion. Het is een manier om onze toewijding aan het boeken- en bibliotheekvak te benadrukken, de branche te stimuleren en bij te dragen aan het levendig houden van het Nederlandstalige boek. De jeugd is een belangrijke doelgroep voor de openbare bibliotheek. NBD Biblion is gericht op het optimaal bedienen en ontzorgen van de bibliotheken en, in het kader van de Boekenweek voor Jongeren, om het leesplezier bij jongeren te stimuleren', aldus NBD Biblion.

Over jeugdbibliotheek.nl
Jeugdbibliotheek.nl is de landelijke website van de Koninklijke Bibliotheek speciaal voor jeugd en jongeren. De website helpt bij het bevorderen van leesplezier en biedt een schat aan informatie. Of het nu gaat om e-books, luisterboeken, informatie voor een werkstuk en spreekbeurt of digitale diensten. Jeugdbibliotheek.nl helpt bij het vinden van een passend boek en passende informatie. Voor 0 tot 18 jaar.

Boekenboost
De BoekenBoost is een initiatief van Stichting CPNB en Stichting Lezen en wordt mogelijk gemaakt door de deelnemers van de VriendenLoterij. Dit nieuwe initiatief heeft als doel het leesplezier van de schoolgaande jeugd tot achttien jaar een positieve boost te geven door te zorgen voor veel extra boeken in de klas. Jongeren in Nederland lezen steeds minder boeken en hebben minder plezier in lezen. Onderzoek wijst uit dat kinderen die fysieke boeken om zich heen hebben, een grotere kans hebben om te gaan en te blijven lezen. Een goede leesomgeving helpt leesachterstanden te verminderen. Op veel Nederlandse middelbare scholen, waar jongeren een groot deel van hun tijd doorbrengen, staan vaak onvoldoende recente en inspirerende leesboeken. Door de BoekenBoost kan de boekencollectie op zo’n tweehonderdvijfentwintig zorgvuldig geselecteerde middelbare scholen, (leesconsulenten gaan op zoek naar middelbare scholen die bijvoorbeeld nog geen schoolbibliotheek hebben), worden aangevuld met recente boeken die uitnodigen tot (meer) lezen.
 
Stichting CPNB, Overtoom 197-4, 1054 HT Amsterdam, Netherlands
Wilt u geen persberichten van Stichting CPNB meer ontvangen?